Jak již samotný název napovídá, jablečný pektin najdeme v jablku. Jablko je klasickým českým ovocem. Mělo by proto být pravidelnou součástí našeho jídelníčku. Platí, že nejzdravější ovoce a zelenina je ta, která roste v zemi, kde jsme se narodili.

Role jablečného pektinu pro lidské tělo

Základní informací by pro nás mělo být, že se jablečný pektin ve střevu nevstřebává. Tvoří větší část rostlinné vlákniny, která je nerozpustná a jež se v jablku nachází. Jinými slovy – jablečný pektin je důležitým přírodním zdrojem vlákniny pro lidský organismus. Na tomto místě přichází na řadu zásadní informace pro žlučníkáře. Přestože se ve žlučníkové dietě obvykle dozvíte, že jablka byste měli konzumovat bez slupky, tak oloupáním o jablečný pektin nepřijdete. Ve slupce je ho minimální množství a ve zbytku jablka ho najdeme dostatek!

Vláknina hraje obrovskou roli v našich střevech. Je ve vodě rozpustná a díky své lepkavosti vytváří při kontaktu s vodou gel. Jablečný pektin udržuje hladinu krevního cukru v organismu, jelikož zpomaluje jeho vstřebávání do krve. Pektin navíc zachycuje různé odpadní látky a podporuje vylučování toxických těžkých kovů z organismu.

Funguje jako prevence proti žlučníkovým problémům. Rozpustná vláknina totiž udržuje správnou hladinu cholesterolu, jelikož váže žlučové kyseliny a tím přebytečný cholesterol odbourává. Jak známo, zvýšená hladina cholesterolu je jedním ze strůjců tvorby žlučníkových kamenů a dalších obtíží.

Další vlastnosti jablečného pektinu

  • vstřebává a likviduje toxiny z bakterií způsobujících gastroenteritidu a kolitidu
  • upravuje funkci střev
  • při zácpě podporuje vyprazdňování
  • zlepšuje některé chronické ekzémy
  • upravuje krevní tlak (hlavně snižuje vysoký krevní tlak)
  • alkalizuje krev
  • usnadňuje vylučování kyseliny močové
  • je prevencí proti rakovině tlustého střeva

Jak vidíte, jablečný pektin je pro lidský organismus velmi potřebný. Funguje nejenom jako skvělá prevence, ale také podporuje léčebné procesy některých onemocnění. Nejpřirozenějším zdrojem pektinu jsou jablka. Proto se je snažte konzumovat po celý rok. Dvě jablka denně jsou minimum. Nakupujte různé druhy jablek a z různých zdrojů. Tím eliminujete různé výkyvy obsahu jablečného pektinu a dalších důležitých látek. Zároveň se vyhnete riziku přílišnému nahromadění chemikálií a pesticidů, které se občas v ovoci nebo zelenině v důsledku nadměrného hnojení můžou vyskytnout. Dalšími možnými zdroji jablečného pektinu je například jablečný ocet nebo různé potravinové doplňky. Pokud se rozhodnete pro tuto cestu, dobře vybírejte, aby tyto výrobky neobsahovaly zbytečné množství konzervantů nebo dalších chemických látek použitých při výrobě.

Další články z rubriky


Štítky: , , ,

Tvůj komentář k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *