Pokusíme se vám nastínit, jak by měl vypadat zdravý jídelníček. Klíčem k němu je eliminace přemíry tuků, smažených jídel, sladkostí, bílé mouky, bílého cukru a potravin s vysokým počtem konzervantů a chemických látek. Zapomenout byste neměli ani na to, že je vhodné jíst v menších a častějších dávkách. Při sestavování jídelního lístku počítejte kalorie s ohledem na plánovanou psychickou a fyzickou zátěž. Jistě je rozdíl, jestli se chystáte na cyklistický výlet, během kterého najedete stovky kilometrů a spotřebujete spoustu energie, nebo budete celé dny sedět v kanceláři.

Myslete také na to, že není dobré fungovat ve velkých stravovacích výkyvech. Často se totiž setkáte s tím, že se člověk jeden den doslova nezdravě „nacpe“ a druhý den nic nejí. Vyváženost je důležitá. Proto je lepší si někdy vzít jeden dva dílky čokolády, než sníst celou na posezení a druhý den se trápit hlady.

Jídelníček na týden

1. den

Snídaně – celozrnné pečivo, mrkvová pomazánka z tvarohu

Svačina – jablko

Oběd – kuřecí kostky dušené na vodě, rýže

Svačina – zelená paprika

Večeře – zeleninový kuskus

 2. den

Snídaně – špaldové vločky

Svačina – mrkvový salát

Oběd – zeleninové rizoto

Svačina – pomeranč

Večeře – rajčatová polévka

 3. den

Snídaně – müsli a bílý jogurt

Svačina – grapfruit

Oběd – pečený pstruh na rozmarýnu, brambor

Svačina – zelný salát

Večeře – pažitková pomazánka, plátek celozrnného chleba

4. den

Snídaně – ovesné vločky

Svačina – banán

Oběd – krůtí plátek, vařená brokolice

Svačina – salátová okurka

Večeře – plněné papriky směsí ze zeleniny

 5. den

Snídaně – ovocný tvaroh, celozrnné pečivo

Svačina – jablko

Oběd – čínská směs, rýže

Svačina – kedlubna

Večeře – cizrnový salát

 6.den

Snídaně – Bílková omeleta, rajčata, salátová okruka

Svačina – bílý jogurt

Oběd – pangasius na vodě, brambor

Svačina – mandarinka

Večeře – šopský salát

7. den

Snídaně – müsli a bílý jogurt

Svačina – paprika

Oběd – kuřecí kapsa plněná špenátem, vařená mrkev

Svačina – ovocný tvaroh

Večeře – Lučina, celozrnné pečivo

Výše uvedený jídelníček je pouze vzorový. Můžete si ho upravit a doplnit s ohledem na vaše chuťové pohárky v souladu se zásadami zdravé výživy. Z ekonomického hlediska je vždy výhodné kupovat sezónní potraviny. Pokud můžete, snažte se konzumovat hodně syrové zeleniny, která je organismu velmi prospěšná. Jestliže trpíte nějakým onemocněním, nezapomeňte si jídelníček upravit s ohledem na požadavky nemoci.

Kdo si troufne, může vyzkoušet jednou za týden půl denní nebo celodenní půst. Nejlepší je nejíst vůbec a popíjet vlažnou vodu. Určitým kompromisem je pití zeleninových nebo ovocných šťáv. Organismus se při každém půstu očistí a zbaví všech negativních látek a usazenin, které se za uplynulé dny v organismu nastřádaly.

Další články z rubriky


Štítky: , , , ,

Tvůj komentář k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *