I když nám žlučník slouží k tomu, aby nám pomohl strávit tučné jídlo, je to naštěstí jeden z orgánů, bez nichž dokážeme žít.

Žlučník je vlastně zásobník žluči produkovanou játry, jež slouží pro trávení tuků ve střevech. Tento rezervoár v době minulé sloužil ke strávení velké porce masa. Tehdy maso nebylo tak tepelně zpracováno jako dnes, jedlo se nárazovitě a ne tak pravidelně.V současnosti si však ve skutečnosti bohatě vystačíme s aktuální produkcí jater, zásobník tedy vůbec nepotřebujeme.

Když se tedy stane, že přijdete o žlučník, není to zas až tak hrozivé. Po operaci žlučníku, zejména krátce po jeho zákroku je však zapotřebí dodržovat velmi přísnou dietu. Bezprostředně po operaci nemocný smí pouze hořký čaj. Ten postupně, a to velmi pomalu, může doplnit o několik dní starý rohlík anebo karlovarský suchar. V dalších dnech se pozvolna přidává suchá rýže, dále nemastné těstoviny a vařená mrkev. Až potom, když nemocný tyto potraviny snese, může vyzkoušet vařené libové mleté maso. Posléze člověk přechází na žlučníkovou dietu, tu by měl dodržovat optimálně alespoň 6 měsíců, jsou ale lidé, kteří ji musí dodržovat již po zbytek svého života.

Žlučníková dieta

Žlučníková dieta představuje jistý soubor vhodných a nevhodných potravin a způsobu jejich úprav, které je však nutné ještě individuálně uzpůsobit každému nemocnému na míru. Každý člověk totiž snese něco jiného.

  • Maso – rozhodně netučné – kuře, králík, ryby (treska, filé, tuňák, pangas, sladkovodní ryby), libové hovězí a později i libové vepřové
  • Uzeniny – šunka, dietní drůbeží uzeniny
  • Tuky – olivový olej, máslo (rozhodně ne však na smažení), margaríny na mazání, ale až později
  • Mléko a mléčné výrobky – podle individuální snášenlivosti nemocný může netučné druhy – sladké i zakysané mléko, netučné sýry maximálně do 45% tuku v sušině, netučné jogurty a tvaroh
  • Vejce – pouze na přípravu a v omezeném množství, bílky je možno konzumovat neomezeně
  • Ovoce – nenadýmavé, nedráždivé, bez zrníček a tvrdých slupek – jablka, broskve, meruňky, pomeranče, mandarinky, banány, grepy, kiwi, džemy a ovocné přesnídávky, švestkový a rynglový kompot
  • Zelenina – nenadýmavé druhy – mrkev, celer, petržel, rajčata bez zrníček, špenát, hlávkový salát, podle snášenlivosti zelené fazolky a menší množství vařené brukve
  • Přílohy –  brambory, bramborová kaše, jemné bramborové knedlíky, houskové knedlíky nekynuté, rýže, těstoviny a pečivo bez zrníček a máku a den staré
  • Obilniny – ovesné vločky, rýže, mouka, těstoviny, vánočka, krupička mazanec
  • Cukry – třtinový, hroznový, bílý a med
  • Koření – skořice, anýz, kmín, bobkový list, rajský protlak, zelené koření, červená sladká paprika, bylinky, kopr, šalvěj, libeček, bazalka, dobromysl a meduňka
  • Polévky – obilninová, zeleninová z vhodných druhů zeleniny, slabé masové vývary, zavářka rýže, těstoviny, mouka, krupice, svítek, kapání, nočky

Nevhodné potraviny při žlučníkové dietě

Absolutně nevhodnými potravinami po odstranění žlučníku jsou: tučná masa – vepřové, hovězí, bůček, slanina, tučné salámy, klobásy, vnitřnosti a paštiky. Nevhodné jsou i tučné ryby, jakými jsou sardinky, losos, makrela, tuňák v oleji. Vhodné nejsou ani tučné mléčné výrobky, smetanové jogurty, tučné sýry, šlehačka, zakysaná smetana a zmrzlina. Z jídelníčku také vyřaďte tatarskou omáčku, vejce jako samostatný pokrm, tučné vývary, tučné a máslové omáčky, přidávání másla nebo sádla do pokrmů, kávu, perlivé nápoje, alkohol, výrazné ovocné nápoje, mačkané šťávy na lačno, čerstvé pečivo, sladké pečivo, smažené pečivo, koblihy, oplatky, chipsy, zákusky, dorty, čokolády, švestky, hrušky, ovoce se zrníčky, meloun, kokos, cibuli, papriku, sóju, zelí, luštěniny, okurku, česnek, houby, ostré koření, pepř, chilli, hořčici, mátu, sojovku, worcester, kari, masox, buráky, vlašské ořechy, mák a slunečnicová semínka.
Snášenlivost jednotlivých potravin je navíc velmi individuální. Vše je nutné vyzkoušet. Někomu třeba meloun nevadí a vadí mu jablka a u druhého je to zase naopak. Ať už je to jakkoliv, po operaci své tělo příliš nepokoušejte, dejte svému tělu čas a se zkoušením začněte opatrně teprve až po půl roce. Věřte, dodržování této stravy vám rozhodně neuškodí. Vaření na vodě a dušení vám navíc pomůže odstranit i nežádoucí kila.

Další články z rubriky


Štítky: , , ,

Tvůj komentář k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *