Pokusíme se vám nastínit, jak by měl vypadat zdravý jídelníček. Klíčem k němu je eliminace přemíry tuků, smažených jídel, sladkostí, bílé mouky, bílého cukru a potravin s vysokým počtem konzervantů a chemických látek. Zapomenout byste neměli ani na to, že je vhodné jíst v menších a častějších dávkách. Při sestavování jídelního lístku počítejte kalorie s ohledem na plánovanou psychickou a fyzickou zátěž. Jistě je rozdíl, jestli se chystáte na cyklistický výlet, během kterého najedete stovky kilometrů a spotřebujete spoustu energie, nebo budete celé dny sedět v kanceláři.
Myslete také na to, že není dobré fungovat ve velkých stravovacích výkyvech. Často se totiž setkáte s tím, že se člověk jeden den doslova nezdravě „nacpe“ a druhý den nic nejí. Vyváženost je důležitá. Proto je lepší si někdy vzít jeden dva dílky čokolády, než sníst celou na posezení a druhý den se trápit hlady.
Jídelníček na týden
1. den
Snídaně – celozrnné pečivo, mrkvová pomazánka z tvarohu
Svačina – jablko
Oběd – kuřecí kostky dušené na vodě, rýže
Svačina – zelená paprika
Večeře – zeleninový kuskus
2. den
Snídaně – špaldové vločky
Svačina – mrkvový salát
Oběd – zeleninové rizoto
Svačina – pomeranč
Večeře – rajčatová polévka
3. den
Snídaně – müsli a bílý jogurt
Svačina – grapfruit
Oběd – pečený pstruh na rozmarýnu, brambor
Svačina – zelný salát
Večeře – pažitková pomazánka, plátek celozrnného chleba
4. den
Snídaně – ovesné vločky
Svačina – banán
Oběd – krůtí plátek, vařená brokolice
Svačina – salátová okurka
Večeře – plněné papriky směsí ze zeleniny
5. den
Snídaně – ovocný tvaroh, celozrnné pečivo
Svačina – jablko
Oběd – čínská směs, rýže
Svačina – kedlubna
Večeře – cizrnový salát
6.den
Snídaně – Bílková omeleta, rajčata, salátová okruka
Svačina – bílý jogurt
Oběd – pangasius na vodě, brambor
Svačina – mandarinka
Večeře – šopský salát
7. den
Snídaně – müsli a bílý jogurt
Svačina – paprika
Oběd – kuřecí kapsa plněná špenátem, vařená mrkev
Svačina – ovocný tvaroh
Večeře – Lučina, celozrnné pečivo
Výše uvedený jídelníček je pouze vzorový. Můžete si ho upravit a doplnit s ohledem na vaše chuťové pohárky v souladu se zásadami zdravé výživy. Z ekonomického hlediska je vždy výhodné kupovat sezónní potraviny. Pokud můžete, snažte se konzumovat hodně syrové zeleniny, která je organismu velmi prospěšná. Jestliže trpíte nějakým onemocněním, nezapomeňte si jídelníček upravit s ohledem na požadavky nemoci.
Kdo si troufne, může vyzkoušet jednou za týden půl denní nebo celodenní půst. Nejlepší je nejíst vůbec a popíjet vlažnou vodu. Určitým kompromisem je pití zeleninových nebo ovocných šťáv. Organismus se při každém půstu očistí a zbaví všech negativních látek a usazenin, které se za uplynulé dny v organismu nastřádaly.
Další články z rubriky
- Vysoký cholesterol
- Zánět slinivky břišní
- Kolik mám vážit aneb jak vypočítat BMI
- Co je vyšetření ERCP
- Akutní pankreatitida (zánět slinivky břišní): Příznaky, léčba
- Morbidní obezita: Příčiny, léčba
- Zánět pobřišnice – Peritonitida
- Zdravá výživa – jídelníček na týden
- Zvýšený bilirubin v moči a krvi
- Přejídání se – chorobná žravost
- Jablečný pektin
- Další články z rubriky 'Souvisejicí' »